bram-lemmens-logo

Bram Lemmens

Wine with a wink ,-)

De keuze van de sommelier

Op zoek naar een betaalbare topchablis voor de feestdagen? 

 

 

Een tijdje geleden ontmoette ik bij Vinvino in St-Truiden Sébastien Christophe (foto).  Een jonge, gepassioneerde wijnmaker gevestigd in Chablis.  In 1999 nam hij er het domein van zijn ouders over: een boerderij waar granen, vee en (o ja) een half hectare Chardonnay geteeld werden. Vandaag is Sébastien de trotse eigenaar van een heus wijndomein met 13ha Vitis Vinifera en kan hij leven van de wijnbouw.  Tijdens de degustatie liet hij me 3 wijnen proeven: een Petit Chablis, een Chablis Vieilles Vignes én een Chablis 1° cru Fourchaume.

Domaine Christophe - Petit Chablis - 2013 

Petit Chablis heeft zijn imago niet mee, deels door de naam “petit” maar vaak ook omdat wijnmakers hier hun “vuilnisbak” van maken.  Sébastien Christophe maakt er duidelijk een erezaak van om ook hier een mooie wijn te laten zien. In de neus vind ik wat appel, citrusvruchten en wit fruit.  De mond is strak en intens.  Maar er is duidelijk gekozen om de rendementen laag te houden, hetgeen de fruitintensiteit alleen maar ten goede komt.  De aciditeit is verfrissend en ondersteunt de middellange afdronk. Dit is een prima wijn om te combineren met eenvoudige, strakke gerechten.  Een salade met Griekse rijst, tomaatjes en zeevruchten zal het bijvoorbeeld prima doen, maar serveer de wijn niet te koud (10°C)!

Domaine Christophe - Chablis Vieilles Vignes - 2013

Deze wijn heeft een uniek evenwicht tussen fruitigheid en mineraliteit.  In de neus worden typische aroma’s van de zeevruchtrijke Kimmeridgien-bodem gecombineerd met appel, limoen en steenvruchten.  De mond is strak en intens, met een hoge aciditeit en een lang nazinderende finale. Deze wijn kan intensere, rijke gerechten aan, maar blijft strak.  Ik denk aan een combinatie met gerookte zalm,  maar u kan ook opteren voor een klassieke combinatie met oesters of een traditionele "plateau de fruits de mer".

Domaine Christophe - Chablis 1°Cru Fourchaume - 2013

De 1°Cru is nog wat jong, maar toont wel een heerlijk evenwicht, dat belooft voor de toekomst. In de neus ruik je opnieuw de Kimmeridge bodem in combinatie met wat wit fruit en limoen.  Maar ook wat gebrande toetsen en ceder.  Deze wijn heeft duidelijk houtlagering gehad. In de mond blijft de wijn mooi in evenwicht en het hout gaat nooit overheersen, het is eerder een aanvulling en een ondersteuning van de indrukwekkende fruitintensiteit.  Opnieuw draait het hier allemaal om evenwicht, elegantie en finesse.  De ietwat romiger structuur geeft je de kans om deze wijn te combineren met wat rondere gerechten, het klassieke voorbeeld zou een gebakken zeetong “Meunière” zijn, en als het niet steeds vis hoeft te zijn, kunnen we dit ook gerust combineren met een verse vol-au-vent of kalfsblanket.

Deze wijnen hebben allemaal een mooie fruitintensiteit en een compleet evenwicht. Dit, gecombineerd met de hoge zuurtegraad, zorgt ervoor dat u ze lang in uw kelder kan bewaren.  Als richtlijn zou ik het volgende voorstellen: Petit Chablis: 2 - 4 jaar, Chablis Vieilles Vignes: 3 - 8 jaar, Chablis Premier Cru: 6 - 12 jaar.

Het is niet makkelijk om in klassieke regio’s nog ware ontdekkingen te doen, maar Vinvino is daarin geslaagd . Domaine Christophe is voor mij dé ontdekking van het jaar.  De wijnen zijn stuk voor stuk toonbeeld van evenwicht en finesse.  Ronkende namen als Raveneau, Grossot en Dauvissat toonden reeds hoe top-Chablis hoort te zijn, u mag Domaine Christophe aan dit lijstje toevoegen. Nog een pluspunt: deze wijnen zijn nog betaalbaar.

Te koop bij:
Vinvino ( Sint-Truiden ) 

 

0468 17 53 57

BTW 0511 943 234

 © Bram Lemmens DipWSET

Reproductie of distributie van de website of de inhoud van de website voor commerciële doeleinden is verboden.

Designed by Gallery34