bram-lemmens-logo

Bram Lemmens

Wine with a wink ,-)

Interview met Gerard Basset MW MS

Interview met Gerard Basset MW MS

Het Wine and Spirit Education Trust (WSET) organiseerde in Amsterdam een evenement voor 150 studenten, wijnprofessionals en wijnschrijvers.  Een boeiende avond met lekker eten en topwijnen.  De centrale gast was niemand minder dan de beste sommelier ter wereld 2010: Gerard Basset.

Gerard Basset is de enige persoon ter wereld die zowel de titel Master Sommelier, Master of Wine, WSET Diploma Graduate als een MBA in wijn op zak heeft.  Sinds 2011 mag hij zich tevens Officer of the British Empire noemen. Officieel schrijven we dus: Gerard Basset MW, MS, AIWS, OBE. Zelf houdt hij het liever op Gerard. Ik ontmoet Gerard Basset in Hotel de Goudfazant (dat in realiteit een restaurant is), een paar uur vòòr het evenement.

Mr. Basset, u hebt alle mogelijke doelen in de wijnwereld bereikt, hebt u nog doelen voor de toekomst?

Natuurlijk, het is belangrijk om steeds te blijven evolueren en te blijven bijleren.  Evolutie is belangrijk en op die manier blijft het leuk en ben je altijd mee.  Momenteel ben ik bezig met een Master of Science in Wine.  Ik hou ook enorm van competitie, of het nu over wijn gaat of over sport.  Het is de psychologie achter het spel dat me intrigeert.

 - U heeft ook het WSET Diploma course doorlopen, zou u de lessen van WSET aanbevelen en waarom?

Wel, de lessen bij WSET zijn erg goed gestructureerd en internationaal erkend.  De lessen zijn opgedeeld in 4 levels.  Als beginner start je op level 1, je krijgt daar op een eenvoudige manier een stevige basis aangeleerd die je dan in volgende levels verder uitdiept.  Diploma Course (Level 4 red.) is de laatste stap en levert echte wijnexperts.  Ik deed het Diploma in 1990 en weet niet of ik vandaag nog zou slagen (lacht).

 - Wat is volgens u een goede sommelier?

Een goede sommelier is in de eerste plaats iemand die goed met mensen om kan.  Hij luistert naar zijn klanten, voelt ze aan en zorgt dat de klant tevreden van tafel gaat. Hij begrijpt dat de klant niet altijd op de hoogte is over wijn en dat het vaak moeilijk is voor hem of haar om de juiste wijn te kiezen. Ik heb dat probleem ook als ik een computer moet kopen: aangezien ik absoluut geen kennis hierover heb, is goed advies voor mij onontbeerlijk. Een passende wijn is meer dan alleen een wijn-en-gerecht-combinatie, er spelen andere factoren zoals budget en persoonlijke voorkeur van de klant.  Een sommelier die enkel verkoopt wat hij zelf graag drinkt, zal veel mensen teleurstellen.  Een foute combinatie zal zorgen voor ontevreden klanten, maar zelfs een goede combinatie kan verkeerd gaan, als de klant een andere voorkeur heeft of indien zijn budget niet gerespecteerd werd.

Heeft elk restaurant een sommelier nodig?

Volgens mij is het voor veel restaurants erg moeilijk om een eigen sommelier te hebben.  Wel is het belangrijk dat een restaurant iemand heeft die een goede wijnkaart kan opstellen, aangepast aan de stijl van de keuken, het personeel kan begeleiden in serveertemperaturen en service.  Zoals ik net zei: voor een klant geeft dat een enorme meerwaarde.  De klanten zullen tenslotte met plezier terugkomen.

Er is momenteel een trend naar natuurlijke wijnen, vindt u dat sommeliers meer natuurlijke wijnen moeten serveren?

Het belangrijkste is dat een restaurant zijn wijnen kiest op basis van de stijl in de keuken.  Als je bijvoorbeeld enkel organisch en natuurljk eten serveert, dan is kiezen voor natuurlijke wijnen bijna een evidentie. Maar in, laat ons zeggen, een hippe brasserie vragen klanten dit vaak niet.  Ik zeg niet dat zij geen natuurlijke wijnen mogen serveren, maar een kaart met alleen natuurlijke wijnen zou er niet thuis horen. Opnieuw: een sommelier moet nadenken over waar hij werkt, hoe de keuken is en welke klanten hij heeft.  Op basis daarvan moet hij de wijnen selecteren, zijn eigen identiteit mag gerust zichtbaar zijn in de selectie, maar ze mag niet opgelegd worden aan de klanten.

Ik veronderstel dat u een erg druk leven hebt, wat doet u graag in uw vrije tijd?

Het is waar dat ik niet veel tijd heb, maar als ik dan eens thuis ben, hou ik er van een mooie wandeling te maken. Ik heb het geluk om in een zeer mooi deel van Groot Britannië te wonen. Dan trek ik de natuur in met mijn hond en is er ruimte om tot rust te komen en alles eens op een rijtje te zetten. 

Gerard Basset heeft het hoogst mogelijke bereikt in de wijnwereld, maar blijft een bescheiden man. De basis van zijn succes lag bij het Wine and Spirit Education Trust, waar hij vandaag erevoorzitter van is. WSET cursussen worden in België verzorgt door WineWise. 
Wie in de voetsporen wil treden van Gerard Basset kan steeds terecht bij Sybille Troubleyn via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.of telefonisch via +32 476 91 84 34

0468 17 53 57

BTW 0511 943 234

 © Bram Lemmens DipWSET

Reproductie of distributie van de website of de inhoud van de website voor commerciële doeleinden is verboden.

Designed by Gallery34